Blog

A légszennyezettség megrövidíti millióink életét

Tudta, hogy évente 7 millió ember hal meg idő előtt a levegőszennyezés miatt?

Egy 2021-ben készült jelentés azt mutatja, hogy a világon egyetlen ország sem felel meg a WHO levegőminőségi előírásainak.
A tiszta levegő létfontosságú minden ember számára. Minden nap húszezerszer veszünk levegőt és így körülbelül 24 kg levegőt lélegzünk be. Sajnos a világ lakosságának 99%-a szennyezett levegőt lélegzik. A PM2.5 és PM10 részecskék mellett a szervezetre hatással van a veszélyes nitrogén-dioxid is, amely keletkezik például a közlekedés közben, a fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor, az élelmiszergyártásban, a hegesztéskor és más ipari folyamatokban történő égés során.

Az emberek naponta körülbelül 11.000 liter levegőt lélegeznek be normál körülmények között, de ez a szám magasabb, ha több energiát igénylő tevékenységet végzünk. Az égés során keletkező részecskék és egyéb, a PM2.5-nél kisebb részecskék és gázok egészen a tüdőig eljutnak, ahol a véráramba jutva, hatással vannak szervezetünkre és egészségünkre.

A levegőszennyezés a fő környezeti veszély az emberi egészségre. A WHO szerint körülbelül 7 millióan halnak meg idő előtt a szennyezett levegőnek való kitettség következtében. Elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, majd a tüdővel összefüggő betegségeket okozhatnak, illetve negatív hatással lehetnek a légszennyezettség következményei a cukorbetegségre, demenciára, koraszülésre, asztmára, elhízásra és koncentrációs nehézségekre is.

Sajnos a kültéri szennyezés a beltéri levegőben halmozódik fel jobban, amihez még hozzáadódnak a beltérben keletkező részecskék is. Ennek eredményeként a beltéri levegő akár ötvenszer szennyezettebb lehet, mint a kültéri levegő. A helyzetet tovább rontja, hogy életünk 90%-át zárt térben töltjük. Jelenleg nincs megfelelő szabályozás a beltéri levegő minőségére. A közhiedelemmel ellentétben a szellőzőrendszer nem garantálja a jó beltéri levegő minőségét, mert elsősorban arra szolgál, hogy a helyiségeket kívülről oxigénnel lássa el, és általában nem szűri ki a kis részecskéket a levegőből.
Szerencsére vannak módok arra, hogy munkahelyét egészségesebb környezetté tegye. A QleanAir több mint 30 éve fejleszt szabadon álló légtisztító megoldásokat, amelyeket cégünk forgalmaz Magyarországon.

Díjmentes konzultáció

Levegőszennyezettség-vizsgálat, ingyenes helyszíni felmérés!

Munkatársaink segítséget nyújtanak a felmerült kérdésekkel kapcsolatban.