Problémás területek

Vírusok és baktériumok

A mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, vírusok, stb.) szabad szemmel nem látható sejtes élőlények. A Földön szinte mindenhol, még szélsőséges körülmények között is előfordulnak. Hasznosak a bioszféra fenntartásában, ám a patogén mikróbák fertőzéseket, betegségeket, akár végzetes károkat és halált is okozhatnak az emberek, állatok és növények számára egyaránt.

Műtő, egészségügyi létesítmény levegőjének tisztítása, szűrése.

Alkalmazási területek

A vírusok (~0,01-0,03 µm) és baktériumok (~0,5-5 µm) méretüknél fogva sem könnyen kiszűrhető részecskék, viszont a legnagyobb számban vannak jelen bolygónkon, szaporodásuk pedig viszonylag gyorsan és könnyen megy végbe. Ezeket a biológiai eredetű szennyeződéseket emberek és állatok hordozzák és adják át egymásnak, rákerülnek a tárgyakra és az élelmiszerek felületére is, de a levegőbe is jutnak tüsszögés, köhögés vagy akár beszéd és kilégzés által, melyet aztán belélegzünk.

A vírusok olyan gyakori megbetegedéseket okoznak, mint az influenza, a megfázás, a kanyaró vagy a himlők, melyek nemcsak levertséghez, gyengeséghez, fájdalmakhoz és teljesítménycsökkenéshez vezetnek, de lázat, gyulladást és szervi elváltozásokat okozhatnak a kellemetlen tünetektől egészen a súlyosabb következményekig és szövődményekig.

Megoldások

Gondoljunk a koronavírus mindenre kiterjedő negatív hatására, mely nemcsak az egyén életében tudott egészségkárosodást vagy a megszokott életben bekövetkező változtatásokat okozni, de komoly világgazdasági és társadalmi hatásai is voltak és vannak jelenleg is. Így volt ez a kolera, a pestis, a spanyolnátha, az ázsiai, majd a honkongi influenza és a H1N1 okozta pandémia idején is.

Vírusok és járványok mindig voltak, vannak és lesznek.
Kutatók szerint minden évben átlagosan 5 új betegség bukkan fel az emberekben és ezek bármelyike világjárványt okozhat, amely az ENSZ legújabb jelentése (IPBES) alapján egyre gyakrabban várhatóak is. Ezeknek a veszélyeknek pedig a gyengébb vagy a pillanatnyilag legyengült immunrendszerrel rendelkezők, más alapbetegségben is szenvedők, de különösen az idősebbek és a gyerekek vannak leginkább kitéve.

A levegőben található kórokozók magas koncentrációja elsősorban a kórházak, valamint az egészségügyi és szociális ellátást végző intézmények számára jelent nagy gondot, ám napjainkban elmondható, hogy ez a kérdés minden olyan beltéri környezetet érint, ahol több ember tartózkodik huzamosabb ideig. Minél kisebb az egymástól tartható távolság és minél kisebb a tér, annál nagyobb az infekció kockázata. Így a közösségi helyek, különösen az iskolák és óvodák, az irodák, az edzőtermek és az éttermek mind olyan területek, melyeket érint a fertőzések megelőzésének kihívása.

A különböző mikróbák a termékek minőségét és élettartamát is veszélyeztetik, így az élelmiszeriparon belül szintén folyamatos a küzdelem a kórokozók és a levegőben lévő egyéb részecskék kiszűrése és elkerülése érdekében. Különösen érvényes ez a húskészítményeket, kenyeret, sajtot, friss vagy bio élelmiszereket előállítók, tárolók és forgalmazók esetében. Az olyan baktériumok, mint a listeria, a szalmonella, a campylobacter és az e coli elsősorban felületi érintkezés által terjednek, de levegőn keresztül is gyakori.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint a közös légtérhasználat során elsődleges védő szerepe a folyamatos légcserének van a védőfelszerelések (pl. arcmaszk viselése) és a rendszeres felületfertőtlenítések mellett. Előbbi a téli időszakban az állandó szellőztetéssel azonban nem kivitelezhető.

A QleanAir professzionális légtisztító készülékek vegyszermentesen, 99,995%-os hatékonysággal szűrik ki a levegőben található részecskéket, köztük a vírusokat és baktériumokat is.

Ajánlott légtisztító készülékek

Professzionális légtisztítás – QleanAir FS 30 HEPA
QleanAir FS 30

Hatékony levegőtisztítás számos alkalmazáshoz

QleanAir FS 70 Standard légtisztító berendezés
QleanAir FS 70

Rendkívül hatékony, mégis csendes, kis helyigénnyel

QleanAir FS 90 légtisztító berendezés
QleanAir FS 90

Nagy kapacitású, gázok és szagok szűrése alkalmas

Díjmentes konzultáció

Levegőszennyezettség-vizsgálat, ingyenes helyszíni felmérés!

Munkatársaink segítséget nyújtanak a felmerült kérdésekkel kapcsolatban.