Blog

Légtisztítás a Pető intézeti gyerekek védelme érdekében

A fővárosi Semmelweis Egyetem Pető András Gyakorló Általános Iskolája, Egységes Konduktív Pedagógiai Módszertani Intézménye és Kollégiuma villányi úti egységében 2022 januárjában kettő QleanAir Scandinavia légtisztító készülék került beüzemelésre, főként az ellátottak védelme érdekében. A napokban látogatásunkat tettük az intézményben abból a célból, hogy visszajelzést kapjunk az elmúlt közel fél év tapasztalatairól.

A helyszínen Döbrössyné Dániel Gabriella intézményvezető-helyettes fogadott minket, aki elmondta, a berendezés nagy szolgálatot tesz náluk, hiszen ellátottjaik központi idegrendszeri károsodásban szenvedő, mozgásszervi- és érzékszervi fogyatékos gyermekek, akik jelentős kockázatnak vannak kitéve, mivel egy-egy fertőzés súlyosabb mellékhatásokkal és következményekkel is járhatnak esetükben.

Nemcsak az influenza szezonban volt eddig hasznos a gépezet számukra, de a még aktuális koronavírus-járvány alatt mindinkább. A koronavírus ugyanis képes tartósan és maradandóan károsítani az idegsejteket, a gerincvelői ereket, az agyi tevékenységeket és gyakran gyulladásokat okoz a szervezetben, ízületi- és izomfájdalmakkal kísérve. Esetükben ez igen súlyos visszaesést is jelenthet, hiszen egyedülálló módszerükkel komoly erőfeszítést és kitartást végeznek nap mint nap a kisdedek, óvodások és iskolások képességeinek fejlesztése vagy állapotuk szinten tartása érdekében, természetesen velük együttműködve. Egy ilyen helyzetnek viszont mindhárman vesztesei lesznek: a gyermek, a szülő és a fejlesztőpedagógus egyaránt.

A fiatalabb korúak általában is fejletlenebb immunrendszerrel rendelkeznek, így gyakrabban tapasztalható, ha egy fertőzés (akár influenza, vírusos járvány, bárány- vagy rózsahimlő, ritkán, de akár a hepatitis is) megjelenik egy közösségben vagy csoportban, az hamar végigsöpör szinte mindannyiukon. Ezeknél a gyerekeknél viszont egy komoly alapbetegség áll fenn, sok esetben halmozott sérülés formájában, velük megértetni a távolságtartást még nehezebb feladat, így részükről a felelősség is nagyobb, a megelőzés és óvatosság pedig különösen fontos. Lehetőségeikhez mérten eddig is mindent megtettek ellátottjaik védelme, jólléte és fejlődése érdekében, külön öröm számukra, hogy a légtisztító készülék használatával még nagyobb esélyük és módjuk van erre. 

Légtisztítás

A berendezés viszont nemcsak a kisebbeket óvja. A létesítmény vezető-helyettese elmondta, a személyforgalom igen nagy náluk, hiszen országos hatáskörrel rendelkeznek, hazánk minden pontjáról, sőt külföldről is érkeznek hozzájuk beteg gyerekek szüleik kíséretében, emellett egyetemista hallgatók is rendszeresen gyakorlatoznak a helyszínen és a szükséges speciális és egyedi készítésű segédeszközöket is napi szinten mérik fel, majd szállítják be a külsős vállalkozók. A légtisztító berendezések így nemcsak pszichés megnyugvást, de fizikai biztonságot is jelentenek a konduktorok és pedagógusok, a gyerekek és szüleik, továbbá az ide érkező vendégek számára.

Mialatt Igazgató-helyettes asszony körbevezetett minket a 3-szintes épületben megismerhettük, hol történnek a rehabilitáló foglalkozások, az oktatási-nevelési tevékenységek és az étkeztetés. Betekintést nyerhettünk az intézményi életbe, az iskolai rendezvényekbe és a nyári tábor előkészületeibe is. Ezáltal arról is kaptunk információt, hogy a légtisztítókra mennyi területen és eseményen van szükség, amit a nevelők közötti népszerűség és keresettség is erősít, így kijelenthető, hogy a készüléknek sosincs fix helye. Ott-tartózkodásunk alatt a gyerekek épp az ebéd elfogyasztásával végeztek, az egyik gépet a közös étkező-helyiségben találtuk, a másik pedig egy tanórán tett jó szolgálatot.

Az alkalmazottak szinte mindegyike hölgy, akik arról számoltak be, korábban nem használtak ilyen műszaki berendezést, így amikor meglátták, tartottak attól, hogy nem fognak érteni a használatához és kárt okozhatnak benne. Ennek ellenére megnyugtató volt és nagy előnyt jelentett számukra, hogy a készülék működése automatikus, semmilyen beavatkozást nem igényel részükről, egyszerű kezelését illetően minden felvilágosítást megkaptak a beüzemelés során, amivel azóta sem akadt problémájuk. Hozzátették, a gép magas fokozaton is csendes, nem zavarja sem a foglalkozások óráit, sem a rendezvényeket. A levegőtisztítás pedig egész napos náluk, hiszen a készülék „non-stop” üzemel.

Végül lelkesedéssel közölték, hogy a harmadik légtisztító készülék is hamarosan használatba áll egy másik épületükben, ahol jelenleg nagy felújítási munkálatok zajlanak. A megújult részleg egy nemzetközi egység, ahol a külföldről érkező, módszerük után érdeklődő sérült gyerekeket és szüleiket vagy kísérőiket várják majd.

Díjmentes konzultáció

Levegőszennyezettség-vizsgálat, ingyenes helyszíni felmérés!

Munkatársaink segítséget nyújtanak a felmerült kérdésekkel kapcsolatban.