Blog

Miben különbözik egy professzionális légtisztító berendezés egy általános légtisztító készüléktől?

Annyira, mint egy kamion a személyautótól. Az ipari légtisztító nagy terhelésnek van kitéve, ezért nagy teljesítményt kell tudnia kiszolgálni szűrőkapacitás és légmozgatás szempontjából egyaránt. Az ipari légtisztítónak azon kívül, hogy megfelelő a szűrési rendszere, további fontos ismérve, hogy mennyire képes a beltéri levegőt megforgatni. Ha megfelelő légáramlatot tud létrehozni a helyiségen belül, akkor tudja hatékonyan mindenhonnan kiszűrni a részecskéket, amire az ipari technológia a legalkalmasabb.

Hol és miért van szükség professzionális légtisztító berendezésekre?

Minden olyan helyen, ahol valamit védeni szeretnénk. Ennek több dimenziója van.
Védeni tudunk produktumokat. Nézzük egy gyártó egység példáját. A sajt gyártása során például nagyon fontos, hogy akár a gyártás során, akár utána megóvjuk a terméket azoktól a baktériumoktól, amik károsak a minőségére nézve. Amennyiben nagy tisztaságú helyiségben gyártunk valamit kiemelten fontos, hogy ne kerülhessenek porok, baktériumok és egyéb részecskék bele a rendszerbe.

Védeni tudunk folyamatokat. Logisztikai központban például ki tudjuk szűrni a részecskéket, hogy ne tömítsék el a szenzorokat. Ebben az esetben, a folyamatban részt vevő eszközöket kell védeni. Lehet ez robotkar, érzékeny szenzor, mechanikus alkatrész vagy akár légcsatorna, ami a friss levegőről gondoskodik. Természetesen az áru is ebbe a kategóriába sorolható.

A harmadik dimenzió és a legfontosabb, amikor a munkavállalókat védjük. Ez lehet például a munkakörnyezetbe kibocsátott káros anyagoktól. Egy pékség esetében például a liszt és egyéb finom szemcsék, amik a levegőben vannak, olyan káros hatással lehetnek hosszú távon az emberi szervezetre, hogy a pékek sajnos gyakran ötven éves korukra orr rákos megbetegedésben szenvednek. 

A vírusos időszakokban az ember a fő kibocsátó tényező. A termelékenységre nézve is negatív hatással van, ha  kéthetente betegszabadságra kell mennie egy munkatársnak. Koronavírustól függetlenül lehet akár influenza vagy egyéb más betegség is, ami leteríti az emberi szervezetet. 

Gondoljunk bele, hogy egy vegyi anyagokat gyártó vagy azokat intenzíven felhasználó üzemben mennyire fontos a védelem.

Mire világított rá a Covid?

Legfőképpen a társas kapcsolatok értékére, illetve, hogy az egészségünkkel kapcsolatban mennyire fontos a tiszta levegő. A munkaadónak nem minden esetben releváns, hogy a munkavállaló honnan dolgozik, de hatékonyság szempontjából természetesen rá is visszahat. Az a tapasztalat, hogy a munkavállaló akkor tud hatékonyan és produktívan dolgozni, ha megvan körülötte a megfelelő kapcsolati háló, persze ez erősen iparág függő. 

A home office, vagyis a távolról történő munkavégzés sok esetben negatívan hat a dolgozók szociális készségeire. Egyes kutatások szerint a munkavállalók közel felé úgy gondolja, hogy a személyes interakció és kommunikáció hiánya miatt a feletteseik kevésbé bíznak bennük, emiatt csökken az együttműködés, a kommunikációs és tárgyalási hatékonyság. 

A személyes találkozások, irodai környezet inspiráló közeget nyújtanak, ezzel szemben az online munkavégzés személytelenebb, felerősödik a monotonitás, az elmagányosodás érzése, ez pedig könnyen kiégés közeli állapotba sodorhatja a munkavállalót. 

A vezetőknek a legtöbb esetben erről tudomása sincs.
A kommunikációnk 70 %-a nonverbális, ami személyes interakció során fejti ki motiváló hatását. A személyes kapcsolatok minőségét a kamera sem tudja helyettesíteni. Távmunkában a kommunikációs vonalak sérülnek. Természetesen mindez hatással van egy vállalkozás profitjára.

Vannak azok a szektorok, ahol nem is alkalmazható távmunka. Például nyomdaipar, sajtgyártás, készpénzkezelés. Sok olyan munkahely és folyamat van, amihez nyilvánvalóan elengedhetetlen a személyes jelenlét. Vírusos időszakban például, ha az Audi gyárat leteríti a koronavírus, az súlyos milliárdokba kerülhet a cégnek és az országnak egyaránt.

 

Mit jelent a mechanikai szűrési technológia? Miket szűr ki a levegőből?

A mechanikai szűrési technológia azt jelenti, hogy fizikai szűrők segítségével szűrjük ki a levegőben lévő részecskéket, a portól egészen a vírusokig, vagy annál is apróbb részecskékig. Szűrőtől függ természetesen, hogy milyen arányban, de elmondhatjuk, hogy a levegőben lévő részecskék nagy százalékát kiszűri, illetve bent marad a szűrőben, onnan nem jön ki. Ha a szűrő teljesen megtelítődik, akkor azt megfelelő módon eltávolítjuk és semlegesítjük, majd új szűrőt helyezünk a készülékbe. Nem mindegy, hogy ez a szűrő mekkora és milyen gyakran szükséges cserélni, ezért is fontos, hogy ipari technológiát alkalmazzunk, ami ki tudja szolgálni a nagyobb volumenű igényeket és hosszú távon az üzemeltetése is gazdaságosabb.

Kiknek ajánlják elsősorban?

Mindenkinek, aki beltérben dolgozik és védeni akar valamit vagy valakit.

Beltéri levegő lényegesen koszosabb lehet, mint a kültéri. A tiszta levegőnek vírusos időn kívül is van jelentősége. Amikor mi emberek vagyunk, mondjuk azt, hogy a bajok okozói, akkor vírusos időben a beltéri levegő tisztaság még inkább felértékelődik. Egy pandémia kapcsán, amikor több ember egy légtérben tartózkodik egészségügyi szempontból is érdemes levegőszűrőket alkalmazni.

 

Mekkora légteret képes egy ilyen gép megtisztítani?

Attól függ hányszor kell megforgatni a levegőt, milyen koncentrációs szintre szeretnénk levinni a káros anyagot, milyen összetevőkből áll az adott káros anyag a levegőben. Ez határozza meg, hogy hány gépet és milyen szűrőt alkalmazunk.

Egy alumínium gyárban az alumínium porra, illetve részecskékre kell koncentrálnunk, míg egy kórházi környezetben a vírus illetve baktérium koncentrációjának csökkentésére kell figyelnünk.

Fontos arányszám a levegő tisztításban, hogy hányszor tudom óránként megforgatni a levegőt, vagyis a levegőt hányszor tudom óránként megtisztítani. Ez egy ipari környezetben, amikor kis fizikai részecskéket szűrünk ki, például faforgács, műanyag, fém, dízelolaj részecskék, amiket a targoncák bocsátanak ki, elég lehet óránként egyszeri légcsere szám. Míg egy egészségügyi intézményben ez a szám a tízet is elérheti, hogy alacsonyan tudjuk tartani a koncentrációt.

A vállalkozások nagy része mostanában különösen árérzékeny. Miért éri meg egy nagyobb értékű, ipari légtisztító berendezés beszerzése?

Egészen addig nem éri meg, amíg igazán nem tudom meg, hogy mi nekem ebből a hasznom. Addig az árakat nem érdemes összehasonlítani, amíg nincsen konkrét problémám és arra nem kerestem valós megoldásokat. Onnantól kezdve tudom összehasonlítani, hogy vajon megéri-e vagy sem a drágább berendezés. A Trabant is elvisz A-ból B-be, meg elvisz egy kamion is. Nyilván, ha én egy áruszállító vagyok és gyakran nagy mennyiségű árut kell szállítanom, akkor érdemes egy kamiont vásárolnom, függetlenül attól, hogy drágább, mert azzal tudom elvégezni a munkámat, ezzel tudok pénz keresni. 

Például, ha van egy nagyobb cukrászda vagy étterem, ahol dolgozik 10 ember, ha ide bekerül egy fertőzött egyén, a statisztikák szerint nagy valószínűséggel légtisztító berendezés nélkül a kollégák 50%-án a fertőzés végig fog menni. A gyakori megbetegedésből eredő bevételkiesés például egy megoldandó probléma.

 

Mi az, amit mindenképpen érdemes átgondolni egy ilyen berendezés beszerzése előtt?

Első lépés az, hogy meghatározzuk mi ellen akarunk védekezni. Ez minden ügyfélnél egyéni. A tomboló koronavírusos időszakban mindenki a koronavírus ellen akart védekezni. De van élet a koronavíruson innen és túl is. 

Ha tudjuk, hogy mi ellen akarunk védekezni, mi okoz problémát, például megbetegedés, minőségügyi problémák a termékeknél, gyakori meghibásodás az eszközöknél, akkor ahhoz tudunk megoldási tervet nyújtani.

Ehhez szükséges részecske mérést végezni, hogy az adott helyiségben milyen a részecske összetétel a levegőben. Speciálisabb esetben ezeknek az összetételeknek a pontosabb megállapítása is fontos. Ennek kapcsán megállapodás kérdése, hogy milyen célokat tűzünk ki. Lehet például, hogy a helyiségben lévő káros részecske számot 50%-kal csökkentsük. Ehhez tudunk mi javaslatokat tenni, hogy milyen berendezés(eke)t és szűrőket érdemes használni.

Alapvetően a fokozatosság és a mérések hívei vagyunk. Nyilván ez nem egy látványos folyamat, a levegő tisztaság láthatatlan.

A hatékonyság mérésére különböző lehetőségek állnak rendelkezésre. Szolgáltatásaink között szerepel, hogy díj ellenében meghatározott időközönként mérjük a levegő minőségét. Illetve az ügyfél megfigyelései alapján, dolgozói visszajelzésekből érzékelhetőek az eredményeket. Például nem kell annyira sűrűn takarítani, mert nem keletkezett annyi por, vagy a légtechnikát elég ritkábban kitisztíttatni, esetleg a fűtés számla alacsonyabb, mert nem kell annyit szellőztetni. Ezek mind mérhető adatok.

Schumicky Pál

Tanácstalan abban, hogy melyik modell lenne az Ön számára a legmegfelelőbb?

Ne habozzon kapcsolatba lépni velünk a +36 20 369-2161-es telefonszámon.

illetve a www.legtisztitoberendezes.hu weboldalon keresztül.

Díjmentes konzultáció

Levegőszennyezettség-vizsgálat, ingyenes helyszíni felmérés!

Munkatársaink segítséget nyújtanak a felmerült kérdésekkel kapcsolatban.