Statisztikák

COVID hatása az iparra és a

kereskedelemre

Élelmiszeripari levegő tisztítás, tiszta levegő a munkahelyen

BEVÉTELKIESÉS

nehézségek, elbocsátások és bezárások

Magyarország Kormánya megbízásából a Mathias Corvinus Collegium Vállalkozáskutatási Műhelye által készített elemzésből: 

„Kutatásunk eredményei szerint a vállalkozások számára a járvány számlájának nagy részét a védekezés miatti keresletcsökkenés és a válságüzemmódra való átállás költségei tették ki (…), azaz a még nagyobb katasztrófa elkerülése érdekében tett erőfeszítések összességéből származnak a vállalkozások nehézségei.”

Az ÁFA-körbe tartozó mintegy 315 ezer KKV 57,21%-ának 20%-kal csökkent az árbevétele a 2019. évihez képest.

A felmérésben szereplő vállalkozói kör 40-50%-a tapasztalt likviditási problémákat.

2020 decembertől 2021 júniusáig terjedő időszakban 21 ezer vállalkozással kevesebbet tartottak számon.

BIZONYTALANSÁG és nehéz tervezhetőség:

A fertőző betegségek (vírus, baktérium, gomba) egyedről-egyedre terjednek és képesek a fajok közötti átadásra is. Kutatók szerint minden évben átlagosan 5 új betegség bukkan fel az emberekben és ezek bármelyike világjárványt okozhat, amely az ENSZ legújabb jelentése (IPBES) alapján egyre gyakrabban várhatóak is. 

A KSH adatai szerint hazánkban 2018-ban 433 ezer embernél jelentkezett influenzás megbetegedés, bárányhimlősek pedig 2019-ben több 30 ezren lettek. A koronavírus-járvány kezdete óta Magyarországon eddig a beazonosított fertőzöttek száma 1.903.200 fő, az covid-19 vírussal való megfertőződés következtében 46.266 ember hunyt el. (2020. május 2-ai adatok alapján.)

stat3

Szintén nem lehet figyelmen kívül hagyni a Szegedi Tudományegyetem kutatásait, melyek bizonyították, hogy a lebegő polleneknek való kitettség (az allergiától függetlenül is) fokozzák a légúti vírusfertőzések esélyét, ugyanis a pollen csökkenti az antivirális interferon választ. A szakemberek a jövőre nézve előrevetítették, hogy a magas vírusterjedési hullámok elkerülése érdekében – a levegő hőmérsékletének, páratartalmának és pollenkoncentrációjának veszélyes kombinációja esetén – szigorúbb védelmi intézkedéseket javasolnak (pl. részecskeszűrő maszkok viselése), különösen a tavaszi és nyári időszakban.

MEGOLDÁSOK a biztonságosabb termelési- és munkakörnyezet létrehozására:

A pandémia alatt a cégek számára komoly feladat volt a termelésben dolgozók munkavédelmének megerősítése, a biztonságos munkakörülmény biztosítása, az emberek, a termékek és a folyamatok megóvása. A felkészültség és a reagálás alapvető fontosságú ezekben a helyzetekben. A vállalkozók válasza a járványra: a többség a jövőbeli esetleges veszélyhelyzetekre válságforgatókönyvet dolgozott ki, melynek során felértékelődtek a szervezeti és infrastrukturális biztonsági megoldások. A válság utáni időszak új, óvatosabb és hosszabb távra előre tekintő működést hozhat. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint a közös légtérhasználat során elsődleges védő szerepe a folyamatos légcserének van az arcmaszk viselése mellett. Előbbi azonban a téli időszakban az állandó szellőztetéssel nem kivitelezhető.

Professzionális légtisztítás – QleanAir FS 30 HEPA
QleanAir FS 30

Hatékony levegőtisztítás számos alkalmazáshoz

QleanAir FS 70 Standard légtisztító berendezés
QleanAir FS 70

Rendkívül hatékony, mégis csendes, kis helyigénnyel

QleanAir FS 90 légtisztító berendezés
QleanAir FS 90

Nagy kapacitású, gázok és szagok szűrése alkalmas

Díjmentes konzultáció

Levegőszennyezettség-vizsgálat, ingyenes helyszíni felmérés!

Munkatársaink segítséget nyújtanak a felmerült kérdésekkel kapcsolatban.