Statisztikák

Járványok és az egészségügy

Amikor arról beszélünk, hogy milliárdokat kell költeni ahhoz, hogy több ezer milliárd dolláros gazdasági károkat kerülhessünk el és (…) életeket menthessünk meg, akkor ez elég jó életbiztosítási befektetésnek tűnik.

Bill Gates a covid-járvány idején.

Műtő, egészségügyi létesítmény levegőjének tisztítása, szűrése.

BEVÉTELKIESÉS

nehézségek és többletkiadások:

A koronavírus világjárvány hatására az egészségügyi kiadások jelentősen emelkedtek, különösen a védekezés rendkívüli költségei miatt. Magyarországon 2019. évben 1.915 milliárd forint jutott a központi költségvetésben az egészségügyre, 2020-ban ez 2.833 milliárdra ugrott. –(az Állami Számvevőszék adatai alapján) 

Az állami egészségügyi ellátórendszer a határán feszült, a vírusnak leginkább kitett szakdolgozók terheltsége és felelőssége is megnőtt, az intenzív osztályok megteltek és újabb ellátó helyszíneket kellett kijelölni, a várólisták pedig jelentősen kitolódtak.

Az egészségügyi vállalkozások 2/3-a arra kényszerült, hogy szüneteltesse működését, illetve munkaidő/munkaerő-racionalizálást is végrehajtottak. Minden 5. ilyen szolgáltatóra jellemző volt, hogy visszatartotta fizetendő számláit az állam, a közüzemi szolgáltatók és partnereik felé, 2/3-uknak pedig már a partnereik is tartoztak. 

Általánosságban elmondható, hogy az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés feltételei mindig átalakulnak, beszűkülnek a járványok idén, még jelen korunkban is. A felkészültség és a reagálás alapvető fontosságú ezekben a helyzetekben.

Korábbi járványok GDP hatása, forrás Harvard Business

BIZONYTALANSÁG és nehéz tervezhetőség ~ Járványok voltak, vannak, lesznek

A fertőző betegségek (vírus, baktérium, gomba) egyedről-egyedre terjednek és képesek a fajok közötti átadásra is. Kutatók szerint minden évben átlagosan 5 új betegség bukkan fel az emberekben és ezek bármelyike világjárványt okozhat, amely az ENSZ legújabb jelentése (IPBES) alapján egyre gyakrabban várhatóak is.

A KSH adatai szerint hazánkban 2018-ban 433 ezer embernél jelentkezett influenzás megbetegedés, bárányhimlősek pedig 2019-ben több 30 ezren lettek.

A koronavírus-járvány kezdete óta Magyarországon eddig a beazonosított fertőzöttek száma 1.903.200 fő, az covid-19 vírussal való megfertőződés következtében 46.266 ember hunyt el. (2020. május 2-ai adatok alapján.)

Név

Fertőzöttek száma

Áldozatok száma

Halálozási arány

Kolera

~500 millió

45 millió

1%

Pestis

~200 millió

200 millió

65%

Spanyolnátha

~500 millió

50 millió

10%

Ázsiai influenza

~2 millió

70 000

3.5%

Hongkongi influenza

~100 millió

550 000

0.5%

H1N1

~200 000

4 500

2.25%

MEGOLDÁS a biztonságosabb egészségügyi szolgáltatáshoz:

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint a közös légtérhasználat során elsődleges védő szerepe a folyamatos légcserének van az arcmaszk viselése mellett. Előbbi azonban a téli időszakban az állandó szellőztetéssel nem kivitelezhető.

Professzionális légtisztítás – QleanAir FS 30 HEPA
QleanAir FS 30

Hatékony levegőtisztítás számos alkalmazáshoz

QleanAir FS 70 Standard légtisztító berendezés
QleanAir FS 70

Rendkívül hatékony, mégis csendes, kis helyigénnyel

QleanAir FS 90 légtisztító berendezés
QleanAir FS 90

Nagy kapacitású, gázok és szagok szűrése alkalmas

Díjmentes konzultáció

Levegőszennyezettség-vizsgálat, ingyenes helyszíni felmérés!

Munkatársaink segítséget nyújtanak a felmerült kérdésekkel kapcsolatban.